Voorspellen en aanpakken gebrek aan discipline bij jonge spelers

In ons boek Voetbalstatistiek gaan we in op de discussie of het nu belangrijker is voor een voetballer om talent te hebben of om hard te werken. De conclusie is dat het volgende rijtje aangeeft wat het meest geschikt is:

  1. De speler heeft én talent én werkt hard.
  2. De speler heeft geen talent, maar werkt wel hard.
  3. De speler heeft wel talent, maar werkt niet hard.
  4. De speler heeft noch talent, noch werkt hij hard.

Ook gaan we in het Voetbalstatistiek boek dieper in op Cybernetic Big Five Theory (CBFT). CBFT laat zien dat wat we normaal gesproken onder “persoonlijkheid” verstaan feitelijk te maken heeft met biologische structuren in het brein. Wat niet in het boek staat, is dat we met onze proprietary test voor CBFT bij voetballers vanaf acht jaar oud al kunnen voorspellen in welke mate zij gemakkelijk hard werken of dat hen hard werken met behulp van gedragsbeïnvloeding moet worden aangeleerd.

Op deze manier kunnen voetbalclubs bij hun gescoute jeugdtalent ook al meteen de kans zo groot mogelijk maken dat zij bereid zijn om hard te werken. Er zijn namelijk negen verschillende breintypes te onderkennen die elk zo met hun eigen probleem worstelen. Deze negen types zijn:

TypeWorstelt metVoorbeeld
De PerfectionistWoedeGuardiola
De HelperAandachtRonaldo
De WinnaarEerlijkheidGullit
De RomanticusOnrechtRomario
De AnalistGeen teamspelerVan Basten
De LoyalistAngstCascarino
De LevensgenieterSaaiheidVan der Gijp
De BaasMachtSuarez
De BemiddelaarDisciplineMessi

Als het gaat om hard werken, dan liggen de grootste problemen bij de Bemiddelaar en de Levensgenieter. De Levensgenieter omdat hard werken vaak het herhalen van hetzelfde inhoudt en hij dit al gauw saai gaat vinden. De Bemiddelaar omdat hij liever lui dan moe is en vaak een groot probleem heeft met discipline. Omdat Messi ons voorbeeld van een Bemiddelaar is, moet er direct bij worden aangetekend dat elk type ook het allerbeste in zijn evolutionaire zwakheid kan worden, juist omdat het vaak zo’n worsteling is. Misschien is Messi wel de meest gedisciplineerde speler die er is. Maar dat komt juist omdat het zo’n issue voor hem is.

Wanneer een club wil weten hoe groot de kans is dat haar jeugdspelers hard willen werken, dan is het het beste om eerst een CBFT sessie met de staf te doen. Op die manier kunnen zij zelf ervaren hoe goed dit model klopt. Vervolgens kunnen ze dan ook veel beter begrijpen wat dit model allemaal zegt over de talenten van de club. Want naast hard werken, zijn er nog veel meer belangrijke aspecten die met CBFT naar voren komen.

Wil je zelf al meteen een eerste indruk krijgen? Installeer dan de Neurogram® app op je telefoon en doe de test zelf. De Neurogram® app vind je in de app-store. Verder hebben we ook een uitgebreid white paper (in het Engels) dat nader ingaat op CBFT en waarom de bovenstaande voetballers zeer waarschijnlijk bij hun types horen. Met het onderstaande formulier vraag je deze uitgebreide white paper op: