Het aankoopbeleid van voetbalclubs is cruciaal voor sportief succes en de basis voor het doen van miljoenentransfers. Player recruitment wordt hiermee steeds complexer voor clubs. Details die op het veld het verschil maken, doen dit inmiddels ook bij de belangrijkste afdeling binnen een betaald voetbalorganisatie: de scouting! Player recruitment bestaat uit de volgende drie stappen:
- Inventariseren potentiële spelers voor de club aan de hand van de volgende handelingen en criteria: (a) in kaart brengen relevante markten naast de interne scouting bij de eigen jeugd, (b) haalbaarheid en (c) rapportage van de beoordeling door live, data en/of video scouting. Dit resulteert in de werklijst van spelers waar de scouts van de club mee aan de slag gaan.
- Uit de werklijst wordt een schaduwteam samengesteld van spelers die uiteindelijk in aanmerking komen voor een mogelijke transfer naar de club. Plus het uitbreiden van de rapportage over de spelers in het schaduwteam.
- Overtuigen van de directie of het management van de club om de juiste spelers aan te trekken. Wanneer de technisch directeur overtuigd is van een speler, kijkt hij idealiter nog keer zelf naar de speler, live dan wel op beeld.
Bij elk van deze drie stappen kunnen fouten worden gemaakt. In stap (1) kunnen spelers op de werklijst terecht komen die niet goed genoeg zijn. In stap (2) kan een rapportage worden gemaakt op basis van data die nietszeggend is. In stap (3) kan het overtuigen van de directie of het management van de club mislukken met als gevolg dat de directie of het management zelf keuzes gaan maken voor het aantrekken van spelers. Bovendien kan de technische directeur het advies van de scouts in de wind slaan zonder zelf de speler daadwerkelijk te hebben gezien.

Met Football Behavior Management (FBM) maken we player recruitment zo wetenschappelijk mogelijk. Hiervoor gebruiken we de volgende wetenschappelijke methoden:
- Bayesiaanse statistiek. Bayesiaanse statistiek is een geheel andere manier van statistiek. Bayesiaanse statistiek is vooral bedoeld om goed om te gaan met onzekerheid. Binnen de voetballerij is er veel onzeker. Of een speler die het goed doet bij club A gaat renderen bij club B is in hoge mate onzeker. Bayesiaanse statistiek is de meest wetenschappelijke manier om om te gaan met die onzekerheid en uit te rekenen hoe waarschijnlijk het is dat een speler het gaat goed gaat doen bij zijn toekomstige club.
- Cybernetic Big Five Theory (CB5T), de neurowetenschappelijke theorie over hoe de biologische structuur van ons brein onze persoonlijkheid voortbrengt. CB5T is belangrijk om de speler te leren kennen. Bovendien draagt CB5T ook bij om de interactie tussen staf en speler beter te voorspellen. Hiermee vergroot je de kans dat de speler bij de club een succes wordt.
- Triangulatie. Triangulatie leert ons dat er twee manieren van communiceren zijn: verhelderen en beïnvloeden. Wanneer je alleen de kwaliteiten van de speler benadrukt, dan ben je aan het verhelderen. Alleen is bekend dat verhelderen te weinig overtuigt. Daarom gebruiken we CB5T om vast te stellen hoe de persoonlijkheid van de directie of het management in de club in elkaar steekt zodat je weet hoe je hen het beste kan overtuigen. En leer je beïnvloedingstaal om ook die manier van communiceren te gebruiken om je punt te maken.
- Viable System Model (VSM), de meest wetenschappelijke aanpak voor het structureren, diagnosticeren en optimaliseren van een organisatie, inclusief een profclub. Met het VSM kan de juiste verhouding tussen kortetermijnbeleid en langetermijnbeleid worden bepaald. Het VSM is gebaseerd op systeemdenken waardoor er naar het grote geheel wordt gekeken in plaats van naar individuele onderdelen van de club.
- Organisational Behavior Management (OBM), de meest wetenschappelijke manier om het beste uit mensen te halen door hun werk zo leuk te maken dat ze het met plezier blijven doen. OBM gebruikt operant conditioneren om gewenst gedrag te laten toenemen en ongewenst gedrag te laten afnemen. Voor de club betekent dit dat rationeel gedrag wordt gestimuleerd en irrationeel gedrag wordt afgeremd.
Belangrijk: hoewel alles wat we tijdens deze opleiding onderwijzen wetenschappelijk onderbouwd en verantwoord is, geven we de opleiding op zo’n manier dat alle stof heel praktisch en concreet wordt gemaakt. Wat dat betreft, wordt het meedoen aan de opleiding meer ervaren als meedraaien in een virtuele club, dan dat het lijkt op in de schoolbanken zitten.
Deze vijf methoden zijn ook van belang voor de trainer. De trainer kan ze gebruiken om zijn spelers positief te beÏnvloeden. Alleen kiezen wij ervoor om het proces van player recruitment te optimaliseren. Zoals gezegd, player recruitment begint met het vinden van geschikte spelers. Dat wil zeggen: geschikt voor de club in kwestie. Het vinden van spelers gebeurt door data scouts, video scouts en live scouts. Daarna gaat de technische directeur in overleg met de hoofdscout en de financieel directeur om te bepalen welke spelers haalbaar zijn. Dit gebeurt op basis van de adviezen van de scouting. Het is de taak van de hoofdscout om de directie of het management te overtuigen van deze keuze. Wanneer de directie overtuigd is, dan nemen zij contact op met de agent van de speler. Dat is het startsein van de onderhandelingen.
Aan de hand van deze vijf methoden, hebben we Heracles geholpen om de, toen nog onbekende Spaanse spits, Adrián Dalmau, transfervrij naar Heracles te brengen. Dalmau werd dat seizoen de nummer drie topscorer in de Eredivisie. Wij voorspelden dat Dalmau voor Heracles 1.75 miljoen waard zou worden en uiteindelijk is Dalmau geruild voor Dessers, een spits die naar schatting 1 miljoen waard is plus 700.000 euro.
Tijdens de FBM opleiding die we in samenwerking met de Vrije Universiteit organiseren, volgen wij het volgende tweesporenbeleid:
- We onderwijzen onze wetenschappelijk aanpak met CB5T, Triangulatie, het VSM, OBM en Bayesiaanse statistiek.
- We laten experts uit de praktijk aan het woord om te leren hoe player recruitment in de voetballerij werkt.
Docenten Football Behavior Management
Hiervoor hebben we de volgende docenten:

Dr. Marius Rietdijk, wetenschappelijk directeur van het Aubrey Daniels Research Institute for Behavior Analysis (ADRIBA) van de Vrije Universiteit. Dr. Rietdijk is de Nederlandse expert op het gebied van klassiek en operant conditioneren van gewenst gedrag binnen organisaties. Dr. Rietdijk is de opleidingscoördinator van de FBM opleiding en waarborgt het wetenschappelijk gehalte van de opleiding.
Joost van der Leij, VU-university certified OBM trainer/coach en de data scout die onder andere de data analyse van Dalmau voor Heracles heeft gedaan. Hij heeft 21 boeken geschreven waaronder het boek Voetbalstatistiek (samen met Patrick Busby), Management Cybernetics over het VSM en De Logica van Onzekerheid over Bayesiaanse statistiek. Joost van der Leij zal het CB5T, VSM, OBM en Bayesiaanse statistiek gedeelte van de opleiding geven. Daarnaast zal hij nader ingaan op hoe je je eigen systeem voor data analyse van spelers kan opstellen en hoe je daarmee kan uitrekenen wat de meest rationele keuze is. Met dit systeem heeft Joost van der Leij op 1 september 2019 voorspeld wat de stand in de Eredivisie op 1 januari 2020 zou zijn. Deze voorspelling heeft 81% correlatie met de actuele stand (R^2). Het bijzondere aan deze voorspelling is dat deze voorspelling 100% gebaseerd is op de statistiek van individuele spelers en nergens gebruikt maakt van historische data.
Patrick Busby, onafhankelijk scout. Patrick Busby heeft in de afgelopen vijfentwintig jaar voor onder andere Ajax, HSV, Groningen en Brighton gewerkt. Patrick Busby heeft spelers naar grote clubs gebracht. Zo is hij verantwoordelijk geweest voor de transfer van Rafael van der Vaart naar Real Madrid. Tijdens de FBM opleiding legt Patrick Busby uit waar je als scout op dient te letten en hoe je bepaalt of een speler in een bepaald team past.
Vincent van Raam, videoscout. Vincent van Raam gaat uitleggen hoe de praktijk van video scouting in zijn werk gaat.
Wessel Weezenberg, KNVB licensed player agent. Wessel Weezenberg licht het proces van player recruitment toe vanuit het perspectief van de player agent. Wessel Weezenberg is de player agent van spelers zoals Perr Schuurs (Ajax) en Jordy Clasie (AZ).
We hopen ook nog een technisch directeur van een voetbalclub bij het programma te betrekken. Dit maken we later bekend.
Programma Football Behavior Management
De tien dagen van de Football Behavior Management opleiding hebben dezelfde structuur als het proces van player recruitment. De deelnemers van de FBM opleiding worden als het ware opgeleid tot scout. Zij gaan op zoek naar voetbaltalenten. Zij brengen tijdens de FBM opleidingen deze voetbaltalenten volgens een door hen zelf, in de FBM opleiding, ontwikkelde methode in kaart. De FBM opleiding wordt dan ook afgesloten met een presentatie door de deelnemers. Zij presenteren een door hen gevonden voetballer aan Patrick Busby, Joost van der Leij en eventueel de technisch directeur. Op die manier leren de deelnemers aan de FBM opleiding alle facetten van player recruitment.

Parallel aan dit voetbal inhoudelijke programma wordt de wetenschappelijke onderbouwing onderwezen:
- Voor het inventariseren en scouten van potentiële spelers leren de deelnemers het belang van het specificeren van specifiek extern gedrag (OBM) en hoe hun persoonlijkheid in kaart te brengen met CB5T.
- Voor het maken van de rapportage van de spelers in het schaduwteam, leren de deelnemers vervolgens Bayesiaanse statistiek om te berekenen hoe waarschijnlijk het is dat een speler bij een club rendeert.
- Hoe overtuig je de beslissers bij de club om de juiste speler aan te trekken aan de hand van het VSM model, Triangulatie en klassiek en operant conditioneren (OBM).
Tijdens de FBM opleiding hopen we een excursie te organiseren naar een voetbalclub om daar te zien en te horen hoe deze club zijn player recruitment organiseert. Tenslotte wordt de FBM opleiding afgesloten met een presentatie door elke deelnemer van een voetbaltalent dat hij of zij heeft gevonden. In deze presentatie kan de deelnemer laten zien hoeveel hij of zij tijdens de FBM opleiding heeft geleerd over player recruitment en het overtuigen van de directie of het management.
Logistieke details Football Behavior Management opleiding
De FBM opleiding bestaat uit 10 opleidingsdagen. Er zijn twee edities van de FBM opleiding: de Vrije Universiteit zomerschool editie die met name is bedoeld voor studenten, maar waar professionals ook van harte welkom zijn en de professionele editie die met name is bedoeld voor professionals die reeds voor een club werken, maar waar studenten en andere geïnteresseerden ook van harte welkom zijn. Beide edities worden in het Engels gegeven, tenzij er alleen maar Nederlandstalige deelnemers zijn.

Beide opleidingen worden gegeven op de volgende locatie: De Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam.
De data van de studenteneditie zijn: 20 tot en met 24 juli & 27 tot en met 31 juli 2020. Het tarief voor de studenteneditie is 1150 euro ex. BTW. Voor sommige studenten zijn er nog additionele kortingen. Inschrijven voor de studenteneditie kan alleen rechtstreeks via de Vrije Universiteit, via dit inschrijfformulier.
De data van de editie voor professionals zijn: 3 & 4 september, 8 & 9 oktober, 12 & 13 november 2020, 25 & 26 maart en 3 & 4 juni 2021. Dit zijn de interland weekenden. Het tarief voor de editie voor professionals is 3500 euro ex. BTW. Inschrijven kan alleen via FBM met het onderstaande formulier.
Omdat de editie voor professionals het hele 20/21 voetbalseizoen in beslag neemt, wordt er bij de editie voor professionals ook tegelijkertijd bij een club of organisatie een stage gedaan. Elke deelnemer dient zelf te zorgen dat hiervoor een mogelijkheid is. De stage bestaat uit het maken een Prestatie VerbeterPlan (PVP) om binnen de club of organisatie specifiek gewenst gedrag te laten toenemen en specifiek ongewenst gedrag te laten afnemen. Optioneel betekent dit dat elke deelnemer, indien hij aantoonbaar hoger onderwijs heeft genoten, in OBM examen kan doen bij de Vrije Universiteit. Het examen is optioneel. Bij het examen komt dan nog wel 450 euro examengeld dat rechtstreeks wordt afgerekend met de Vrije Universiteit. Indien het examen met succes wordt afgelegd dan ontvang je het VU-certified OBM Practitioner certificaat.
Dit alles betekent wel dat er voor de club meteen flink baat bij is dat haar medewerkers de FBM opleiding volgen. Niet alleen vinden deze medewerkers al voetbaltalenten die misschien echt interessant zijn voor de club, maar worden de bedrijfsmatige processen van de club ook geoptimaliseerd. Kortom, schrijf je vandaag nog in voor deze bijzondere opleiding in player recruitment door het onderstaande formulier in te vullen: